Press ESC to close

Murat SÜZGÜNMurat SÜZGÜN Yazılım | Bilim | Teknoloji

Robotik Kodlama Aslında Nedir?

Bir Robotik Kodlama furyasıdır gidiyor. Yeni popüler bir terim dilimizde çokça yer edinmeye başlaya görsün. Gerçek manası bir yana artık kendi gerçekliğini oluşturan bir algı ortaya çıkartıyor.

Günümüzde özel okul afişlerinde, ders programlarında, hele ki anaokulların baştacı konumunda.

Peki güzel de zihnimizde oluşan bu algıdan nasıl kurtulacağız?

Robotik kodlama, iki lego parçasını birleştiren ve hazır komutlarla ilerleyen bir robotu inşaa etmek midir? yoksa öğrencileri robot yerine koyarak verilen komutları nasıl adım adım yerine getirdiklerini tatbik etmek mi?

İlk olarak bu konuyu parçalarına ayıralım ve öyle inceleyelim.

Kodlama Nedir?

Genel itibariyle kodlama bilgisayar içeren tüm sistemlere ne iş yapacağını anlatmak için kullanılan talimatlara denir. Bu talimatlar, belirli bir görevi gerçekleştirmek için programlama dilindedir. Bilgisayarlar bu talimatları sırayla çalıştırarak istenilen işlemleri gerçekleştirir. Kısaca bilgisayarla iletişim kurmak için kullanılan bir yoldur.

Genç çocuk kodlama yaparken
Genç çocuk kodlama yaparken

Başlarda ufak tefek otomasyon programlarının kullanımı ile gündeme gelen kodlama günümüzde oldukça popüler. Özellikle yanına robotik eklendiğinde etkisini bir hayli artırıyor.

Eğer kodlamaya başlamak istiyorsanız bu makaleye göz atabilirsiniz.

Robotik Kodlama Nedir?

Robotik kodlama, birçok kişi için hala yeni bir kavramdır. Basitçe söylemek gerekirse, robotik kodlama, bilgisayar programları kullanarak fiziksel nesneleri yönlendirmeyi sağlayan bir süreçtir. Bu nesneler, robotlar, dronlar, ve hatta ev aletleri olabilir. Kodlama becerileri sayesinde, bu nesneleri belirli görevleri yerine getirecek şekilde programlayabilirsiniz.

Arduino programlayan çocuk
Arduino programlayan çocuk

Yani kodlama ile robotik kodlama arasındaki fark aslında kodlamanın fiziksel araçlar üzerinden yapılması ile ilgilidir. Yazılım üretmek göz ardında olan bir alandır. Yazılım üretimi aşamasında çekilen zorluklar pek görünmez.

Bu nedenle okul öncesi ve ilkokul eğitiminde çocukların ilgisini daha kolay çekmek için kullanılan bir yöntem haline gelir. Fakat bu yöntem diğer kodlama becerilerinden sadece birisidir.

Erken Yaşta Gerekli mi?

Peki neden hepimiz çocuğumuz hemen öğrensin istiyoruz?

Çünkü diğer arkadaşları da öğreniyor bizimki geri kalmasın mantığı ile her veli diğerini etkiliyor. Bu etkileşimin sonucu çekirge istilası gibi her yerde robotik kodlama eğitimlerinin verilmesine yol açıyor.

Evet, kodlama önemli bir beceridir ve içinde yaşadığımız çağa ayak uydurmak için oldukça değerlidir. Fakat bu, öğrenilmesi için anaokulundan başlanılması gereken bir beceri değil. Belirli bir bilinç düzeyine ulaştığında hızlıca ayak uydurabileceği bir konu.

Evet kod yazma becerilerini robot üzerinden göstermeye çalışmak çocukların ilgisini çekecektir fakat eğer çocuğun robotlar üzerine ek bir ilgisi yoksa bu yöntemi kullanmak ile satranç oynamak arasında bir fark olmayacaktır.

robotik kodlama
Erken Yaşta Robotik Kodlama

Sonuç olarak günümüzde kullanılan robotik kodlama, kodlamanın bir alt parçasıdır ve kodlamayı çocuklara öğretmen için kullanılan bir araç haline gelmiş durumdadır. Fakat işin içine girdiğinizde robot kodlama ile kodlama arasında farklılıklar olduğunu anlamaya başlarsınız. Bu nedenle 15 yılını aktif yazılım eğitimi son 10 yılını da robot programlama üzerine geçirmiş bir eğitimci olarak görüşüm gerek programlama becerisi olsun gerekse robotik programlama olsun eğitime başlangıç yaşı 12 ve üstüdür.

Kodlama Nedir? – IIENSTITU

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir