Robotik kodlama gerekli mi? Değil mi? Bu soruya cevap verebilmek için robotik kodlamadan ne anladığımızı açıkça ifade etmemiz gerekiyor. Günümüzde teknolojinin en uzağında bile olsanız eğer çocuğunuz varsa ve kreş ya da anaokulu gibi bir yere gitmeye başladıysa er geç tanışacağınız bir kavramdır “Robotik Kodlama”.
Sonra ilköğretimde yine karşımıza çıkar “Robotik Kodlama”. Ortaokul Lise vs derken bir bakmışsın üniversitenin de robotik kodlama eğitimleri var.
Peki robotik kodlama ile alakalı müfredat nedir? Bu konu anaokulundan başlayıp üniversiteye kadar herkesin alabileceği bir ders mi? sürekli alması mı lazım? Nedir işin aslı?
Öncelikle robotik kodlama robot endüstrisi için gerekli olan iş gücünü temin etmede gerekli olan temel beceriyi temsil ediyor. Yani gelecekte robotların sayısı bilgisayarlar gibi çoğalacak. Bunların kontrolü, üretimi, bakımı ve derken bir iş gücüne ihtiyaç olacak. “Şimdiden bu beceriyi edinirsek gelecekte iş bulmada sorun yaşamayız” diye düşünülebilir.
Yani geleceğin beyaz yakalı işçilerini şimdiden yetiştirmek için atılan bir adımdır.
Biz bunun neresinde durmalıyız?
Önce piyasadaki robotik kodlama kurslarında neler veriliyor seviye seviye yaş gruplarına göre bir incelemek ve değerlendirmek gerekiyor.
Bu nedenle incelemeleri yaş gruplarına göre ayırırsak:
0-5 Yaş Grubu için Robotik Kodlama
Evet şaşırdınız değil mi? “Bu yaş grubu için robotik kodlama olur mu?” dediğinizi duyar gibiyim ama var malesef.
Bu yaş grubunda çocuğa robotik kodlama öğretilmez. Kendini kontrol edemeyen bir bebeğin robotu komutlarla kontrol edip tasarlamaya çalışması bir mucize olabilir. Eğer bu yaşta çocuğunun kodlama öğrenmediği için çağın gerisinde kalmasından endişe eden varsa silikon vadisindeki patronların çocuklarının neden teknolojiden uzak bir anaokulunda okuduğunu aşağıdaki makaleden araştırabilir.
Newyork Times’da yayımlanan ilgili makale
5-10 Yaş Grubu İçin Robotik Kodlama
Bu yaş grubuna gösterilen robotik kodlama şöyledir.
Genelde temel sağa, sola dön ileri git gibi komutları girebileceğini ortalıkta dolanın bir hazır robot olur. Ortama karelere bölünmüş ve üzerinde çeşitli şekiller bulunan bir halı serilir.
Robot programlanır yani iki kere sağa, üç kere ileri, geri dön gibi ardışık komutlar girilir ve başlatılır.
Robotun halı üzerindeki alanda verilen komutlara göre gittiği gözlemlenir.
Halı üzerindeki nesneler ile etkileşime girer. İşte balık görünce “aaa balık” gibi sesler çıkartır. Böylece ne komut girildiyse onu uygulayan bir robot gözlemlenmiş ve deneyimlenmiş olur.
Son. Yani buraya kadar. Daha ileri gidemezsiniz bunun robotsuz yapılan etkinlikleri mevcut. Yine robot yerine bu sefer bir öğrenci seçilir. Komutlar ona söylenir. Öğrencinin komutlara göre hareket edip etmediğini öğretmen ve arkadaşları kontrol eder. Bitti.
Peki sonra ne olacak bir sene boyunca çocuklar aynı şeyi tekrar edip duracaklar mı? Anladık komutları sırasıyla yerine getiriyor.
Bir sonraki aşamaya geçmek için yaşları çok küçük olduğundan bocalayacaklar ya da ilgilerini kaybedecekler. Üstelik sadece bu bilgiyi vermek için bu kadar acele etmeye ve çocukların gelişimlerini dijitalleşme yerine sosyalleşmeye çevirmeleri gerektiği bir zaman diliminde devreye girmeye hiç gerek yok.
Kısaca bu yaşlardaki bir çocuk hiç robot görmediyse bir şey kaçırmış olmaz. Yine NY Times da yayımlanan makaleyi okumak zor geldiyse şurada özeti var.
Silikon vadisi patronlarını çocukları neden teknoloji girmeyen bir okula gidiyor.
10-14 Yaş Grubu İçin Robotik Kodlama
Bu yaş grubu için verilen eğitim genellikle LEGO mindstorm, We-Do ve türevi robot setleriyle verilen eğitimlerdir. Hiç robot bulamayanlar bilgisayar üzerinden sanal bir ortamda scratch adı verilen kodlama ortamını kullanarak eğitim alabilirler.
Genellike elektronik kısımları gizli olan bu robotlar modüler bir yapıda olup kolay programlanabilir ve çeşitli işlevsellikleri ile farklı çözümler için kullanılabilir. Farklı tasarımlar için sensörler, motorlar çocuğun hayal gücüne göre kullanılabilir durumdadır. Özellikle çocukların mühendislik, mekanik, robotik ilgileri mevcutsa bu robotlar onlara farklı dünyaların kapılarını açabilir.
Ama bu durum her çocuk için aynı heyecanı üretmiyor. Her çocuk oyuncakları ve robotları sevebilir ama iş bir makine tasarlama bir mekanizma kurma, problem çözme gibi becerilere gelince tabiri caizse çoğu çocuk yan çizer.
Bu robotlarla kendisine gösterilen problemleri çözmeye çalışan ve git gide zorlaşan seviyeyi kendine bir meydan okuma olarak gören çocuk sayısı da azdır.
Lego’nun cazibesine kapılarak robotiği ve kodlamayı tasarım yapmayla ya da bir şeyler üretmenin verdiği haz ile karıştırmamak gerekir. Aynı karışıklık kendisine ders çalışması için alınan bilgisayarda saatlerce oyun oynayan çocuğun “Benim oğlan bilişime çok meraklı” diyerek meslek lisesi bilişim bölümüne yazdırılmasıyla da yaşanan bir durumdur. Burada gerçek ilginin karıştırılmaması gerekir.
Dolayısıyla bu yaş gurubunda çocuğunuzun becerilerini test etmek, ilgisini öğrenmek için farklı robotik eğitimlerini verdirebilirsiniz. Gözlemlemeniz gereken şey kendisine verilen robotik kodlama eğitiminden sonra bir şeyler yapmaya çalışıyor mu yoksa bir sonraki dersi mi bekliyor? Boş kaldığında, kendisini oyalayacak bir şey verilmediğinde ne yapıyor?
Burada çocuğun ilgisine göre robotik kodlama dersine devam edebilir bir sonraki seviyeye geçirebilirsiniz ama zaten çocuğunuz bu aşamada ilgi duymaya başladıysa muhtemelen onu, Youtube’da bir sonraki seviye olan arduino gibi elektronik kartlarla robot yapma videoları izlerken bulacaksınız.
Bu aşamada yoğun ilgi gösteren çocuklar için yapılması gerek en doğru şey doğru bir eğitim alarak üretkenliğini bu alanda gösterebileceği yarışma ve etkinliklere sokmak olacaktır. Yaşadığınız şehre göre farklı robot yarışmaları yapan üniversiteler. Milli Eğitim Bakanlığının her yıl düzenlediği robot yarışması ve TEKNOFEST gibi alanlarda kendine yaşan alanı bulacaktır.
(Yarışmalara öğrenci hazırlamak ve yarışma ortamına hangi ruh haliyle hazırlanılmalı bir sonraki yazım olacaktır. Yazdığımda buraya bağlantı ekleyeceğim)
14-17 Yaş Grubu İçin Robotik Kodlama
Bu yaşına gelmiş hala bir robotik kodlama kursuna gitmemişsen zaten nadir bulunan bir türsün demektir. Muhtemelen bu yazıyı da kendin okuyorsun. Zaten anne baban sana zorla bir şey yaptıramazlar ne hadlerine 🙂
Neyse annen veya baban çağın gerisinde kalmış olabilir! Sana küçükken kitap oku, resim yap, doğayı keşfet gibi saçma şeyler söylemiş de olabilir.😅 Neyse ki onları dinlemeyecek yaşa geldin artık robotik kodlama öğrenebilirsin.
Peki ne yapacaksın? Neden robotiğe ilgi duymaya başladın? Yarışmalara katılan arkadaşların şehir şehir geziyor diye mi? yoksa havalı falan diye mi? Ya da daha önce fark etmediğin bir şey mi fark ettin?
Burada kendine soracağın samimi bir soru sana doğru yolu gösterecektir. Robotik kodlamanın geleceğinde. İnsansız hava, kara, deniz araçlarından tut akıllı şehirlere. Tıp alanında bulabileceğin bir robotik çözümden askeri alanda kullanılacak araçlara kadar çok geniş alan var.
Bu alan içerisinde kendini çalışacak, çözüm üretecek, yazılım, tasarım, donanım veya yapay zeka alanlarında çalışacak gibi görüyorsan artık temelden başlaman gerekir. Eğer daha önce de bir bilgin yoksa korkmana gerek yok hiç bir şey kaçırmış değilsin. Sadece şu yolu izlemelisin
Temel Elektronik Bilgisi Öğren
Yine internette bulabileceğin tonlarca kaynaktan ve tabi ki youtube’dan temel elektronik becerini geliştirecek devreler tasarlamalısın ki bu işi öğrenesin. Temel elektronik becerisi seni tasarlayacağın herhangi bir sistem ya da robot için tamamen özgür kılar hazır kart ve sistemlere mahkum kalmaz ileride kendi tasarımını üretebilirsin.
Öncesinde bir arduino ile hızlı devreler tasarlayabilir bir kaç bilgi edinebilirsin bunun için sana şu kanalı önerebilirim.
Artık kendini geliştirdiğini düşünüyorsan test etmek için şu yarışmalara katılmak için robot üretmeyi deneyebilirsin. Rakiplerini hiç düşünme unutma sen sadece kendini denemek için bu yarışmalara katılıyorsun. Bu yarışmalardaki amaç seninle aynı ilgi alanlarına sahip insan ve kuruluşları bir araya getirerek bilgi ve etkileşimin artmasını sağlamak ve sürekli daha iyi teknolojileri geliştirmeyi kendine amaç edinmektir.
- https://www.teknofest.org/tr/
- https://odturobotgunleri.org.tr/
- https://robot.meb.gov.tr/
- https://www.tubitak.gov.tr/tr/yarismalar/icerik-lise-ogrencileri-arastirma-projeleri-yarismasi
Bu yarışmalarda kendini deneyebilir gerek akademik kariyerin gerekse mühendislik becerini geliştirebilirsin.
Sevgili veli artık çocuğunu ilgi alanına göre doğru zamanda doğru becerilerle donattın büyüttün üniversiteye gözü yaşlı bir şekilde yolladın. Bitiyor mu? Bitmiyor Üniversite öğrencileri için farklı bir yazıda buluşmak üzere şimdilik hoşçakalın.
Umarım bu yazı robotik kodlamaya başlama ile ilgili kafanızda oluşacak soru işaretlerini gidermiştir. Sorularınızı yorumlarda belirtebilirsiniz. 👋
Bir yanıt yazın